Skattemelding trinn for trinn

Når du bor i Norge betyr det at det før eller siden er på tide å ordne opp i skattemelding. Oppgjør med norsk skattemyndighet skjer i april og i noen saker i mai. Hva trenger du å vite?

Det første du må gjøre når du kommer og begynner å jobbe, er å skaffe skattekort. Hvis du har bodd her i mer enn et år, må du søke om dette dokumentet i desember hvert år. Skattekortet inneholder grunnleggende informasjon om skattene du må betale. Hvis du ikke mottar en, vil skattekontoret kreve at arbeidsgiver trekker 50% av inntekten din.

Skattemelding
boliglån i Norge

Når får du skattemelding?

I slutten av mars og begynnelsen av april hvert år utsteder skattemyndigheten en foreløpig skattemelding. Du får tilgang til dette via Altinn, eller hvis du ikke bruker Altinn, vil du motta dokumentet på din registrerte adresse. Det er lurt å oppdatere registrerte adresse i det nasjonale registeret hvis du har flyttet. Ellers vil Skatteetaten ikke kunne kontakte deg. Den foreløpige skattemelding inneholder informasjon som skatteetaten har innhentet fra din arbeidsgiver, NAV (hvis du mottar sosiale ytelser), banker og andre. Som skattebetaler er det ditt ansvar å kontrollere at opplysningene er riktig. Hvis du oppdager at informasjonen i den foreløpige skattemelding er feil, har du muligheten til å sende inn korreksjoner. Hvis du ikke gjør det, vil skattekontoret betrakte skattemelding som din endelige skattemelding..

Hvilken annen informasjon gir deg skattemelding ?

I skattemelding du mottar finner du informasjon om rentene du har betalt på lånene. På denne måten kan du avgjøre om du betaler for mye eller ikke.

Hvis ikke, kan du vurdere å refinansiere din gjeld. Du kan lese mer om refinansiering, eller enda bedre, ta kontakt med oss nå. Spesielt hvis du har flere forskjellige lån eller kredittkort. Refinansiering  gjør det mulig å betale en faktura i måned i stedet for flere, noe som er også fordelaktig fra et økonomisk synspunkt. I tillegg får du mer kontroll over dine utgiftene.

Rettelse av skattemelding

Skattemeldingen din kan inneholde feil informasjon. Hvis du oppdager uregelmessigheter, kan du sende inn en korreksjon av dataene innen 30. april. I spesielle tilfeller kan denne fristen forlenges til slutten av mai. Når du sjekker om informasjonen i den foreløpige skattemeldingen er korrekt, må du være spesielt oppmerksom på følgende punkter:

  • personopplysninger
  • beløpene som er oppgitt i arbeidsgivers årsoppgave og beløpene som er angitt i skattemeldingen
  • fradrag du har krav på
  • bankkonto for utbetaling  av restskatt
Skattemelding
Refinansiering med sikkerhet

Hvilke feil gjør Skatteetaten oftest?

Det er mulig å skille mellom en rekke feil som tjenestemenn fra skattekontoret statistisk sett oftest begår. Vanligvis er det mangel på hensyn til alle arbeidsgivere hvis det har vært flere i løpet av året. Det hender også at tjenestemennene beregner oppholdstiden din feil. Som et resultat tildeler de uriktige fradragsberettigede utgifter.

Det er ikke bare tjenestemenn som gjør feil. Skattekortet ditt inneholder informasjon om forventet inntekt for året. Hvis inntekten din endres i løpet av året, må du gjøre endringer i skattekortet. Ellers kan du forvente feil forskuddsbetaling av inntektsskatt.

Det er veldig enkelt å betale skatter i Norge. Du trenger ikke å gjøre noe, ettersom skattekontoret samler inn all nødvendig informasjon om deg. Det er ditt ansvar å kontrollere at informasjonen i skattemelding er korrekt. Hvis du finner unøyaktigheter, må du sende inn rettelse innen 30. april (eller eventuelt i slutten av mai).

Del denne artikkelen!

Hvor mye trenger jeg å tjene for å få boliglån?

Gjennomsnittlige boligpriser og boliglån i Norge Hvor mye må du tjene for å få boliglån i Norge? Statistikk fra boliggruppen OBOS (borettslagene) kaster litt lys over denne saken. De viser tydelig at for en treroms leilighet på 70 kvadratmeter må du i gjennomsnitt betale 4,2 millioner kroner [...]

Tags: , |

Vi verdsetter kvalitet, profesjonalitet og ansvar. Stol på oss, så vet du at du har gjort det riktige valget!

Lorentzen Consulting AS er synonymt med pålitelighet. Dette forplikter oss til å tilby tjenester av høyeste kvalitet. Over mange års erfaring har vi tilegnet oss kunnskapen og ferdighetene som kreves for å hjelpe deg. Husk – jo tidligere du kontakter oss, desto mer effektivt kan vi veilede deg gjennom prosessen.
Kontakt oss i dag for en gratis og uforpliktende gjennomgang av din sak. Sammen finner vi den beste løsningen for deg.

Telefonnummer

+47 944 88 425

E-post

post@lorentzenconsulting.no

Bli kontaktet

    2021-09-28T22:00:28+02:00
    Go to Top