1
Kontakt oss i dag

Vi tar ikke betalt for å analysere saken.

Konsulter din sak med oss ​​gratis.

Samtykke til behandling av personopplysninger

Gratis konsultasjon

Lån – hvilke typer finnes det og hvordan får man dem?

Hvilke lån kan du søke om i Norge? Finn ut mer om dette emnet.

 

Lån i Norge – hvilke typer er tilgjengelige?

Lån i Norge er av flere hovedtyper: refinansiering, forbrukslån, billån, kredittkort og boliglån. Når det gjelder kredittkort, er det mulig å få en refinansiering på opptil 500 000 kroner og et forbrukslån på opptil 500 000 kroner med en nedbetalingstid på opptil 5 år.

 

Det er verdt å snakke om sikrede lån, også kalt boliglån. Det er to typer boliglån i Norge: annuitetslån og serielån. De bør oversettes til henholdsvis «lån med like betalinger» og «lån med reduserte betalinger».

 

Annuitetslån er et lån som tilbakebetales i faste rater gjennom hele løpetiden. I begynnelsen er tilbakebetaling av kapital betydelig lavere enn rentedelen. På slutten av lånet reduseres rentebetalingen, men kapitalandelen øker. Det som ikke endres er beløpet du må sende til banken hver måned.

Serielån derimot er preget av at betalingen blir mindre og mindre etter hvert som gjelden blir nedbetalt. Dette er fordi det belastes renter av det totale beløpet på hovedgjelden. Så etter hvert som tiden går og gjelden blir nedbetalt, reduseres verdien av hovedstolen, noe som resulterer i en lavere rente. Samtidig forblir kapitaldelen av avdraget den samme gjennom hele forpliktelsens levetid. Som et resultat blir betalingene som sendes til banken mindre og mindre.

 

Hvilke betingelser må være oppfylt?

Vilkårene for å ta opp lån i Norge avhenger av hvilken type lån du søker om. For et forbrukslån må du dokumentere all inntekten din de siste 3 årene. Dette vil avgjøre hvor mye lån banken kan tilby deg.

Når det gjelder boliglån, er situasjonen litt annerledes. Det er tilstrekkelig å dokumentere inntektene dine bare for foregående år, og legge ved utskrifter av de to siste lønnene dine før søknadsmåneden.

 

Boliglån – dokumenter:

  • Skattemelding

  • Lønnsoppgaver for de 2 månedene før innsending av søknaden

  • Utskrift av gjeldsregisteret  – Gjeldsregisteret.com

  • Bevis på egenkapital

Hvem kan få lån i Norge?

Ikke alle med heltidsjobb kan få lån i Norge. Dette gjelder for eksempel en søknad om et forbrukslån. Ingen bank vil finansiere en person under 23 år. Det er noen tilbud for unge mellom 18 og 23 år, men maksbeløpet overstiger ikke 100 000 kroner.

Det er noe lettere å få billån. Noen finansinstitusjoner krever ikke engang forskuddsbetaling og kan til og med gi et lån på 100 prosent av bilens verdi. Det er verdt å merke seg at denne løsningen er litt billigere enn et forbrukslån, ettersom renten på den er omtrent 5%. Banker pålegger også restriksjoner og låner vanligvis ikke ut biler som er eldre enn 13 år. Så hvis du kjøper en 13 år gammel bil, er maksimal nedbetalingstid 3 år.

 

Hvordan får jeg boliglån?

Et av de viktigste kriteriene for et boliglån i Norge er egenkapital. Dette er vanligvis mellom 15% og 25% av eiendommens verdi. Hvis du ikke har dette beløpet, kan du søke om startlån fra kommunen.

I tillegg til egenkapital må du ha fast jobb og høy inntekt. Vær oppmerksom på at det maksimale beløpet for boliglån ikke kan overstige fem ganger årsinntekten til låntakeren eller familien. I tillegg må du sende inn følgende dokumenter:

  • Arbeidskontrakt

  • De tre siste lønnsslippene

  • Skattemelding.

Kredittscore, eller hvordan banker vurderer kredittverdighet

Det aksepterte prinsippet i Norge er å vurdere kredittverdighet basert på en tabell kalt kredittscore. Poengsummen er fra 1 til 1000, med poeng fra 1 til 442 som høy risiko. Vanligvis er det umulig eller svært vanskelig å skaffe finansiering for slike mennesker. Gjennomsnittlig poengsum for norske innbyggere er omtrent 502.

Lån i Norge – hvordan få de beste vilkårene?

Du finner de beste vilkårene ved å kontakte hver bank for seg. Du bør være oppmerksom på at hver institusjon kan tilby forskjellige betingelser og beregne kredittverdighet på forskjellige måter. Mye avhenger også av bankrådgiveren. Denne typen løsning krever imidlertid mye tid, maksimal engasjement og tålmodighet.

En mye mer praktisk vei ut av denne situasjonen er å dra nytte av profesjonell kredittrådgivning. Lorentzen Consulting AS tilbyr slike tjenester og har allerede hjulpet mange kunder med å få finansiering. Vi anbefaler at du kontakter oss!